Gör en vanlig vetedeg med kardemumma:

1 jäst för söta degar
1 dl strösocker
1 tsk salt
2 tsk kardemumma
5 dl mjölk
150 g smör
ca 13-15 dl vetemjöl

Smält smör i en kastrull eller i mikro och tillsätt mjölk. Blanda jäst med salt. Rör om tills jästen smält. Tillsätt den ljumma mjölk-och smörblandningen, socker och kardemumma under omrörning. Tillsätt mjölet lite i taget. Den mindre mängden om du använder hushållsassistent.
Låt degen jäsa övertäckt på en varm plats. När degen jäst till dubbel storlek tas den upp på bakbord och knådas lätt. Dela degen i två delar. Kavla ut den ena delen så att den blir ca 5 cm större på alla sidor än en långpanna. Täck långpannan med bakpapper och lägg den utkavlade degen på.

12-14 dl färska blåbär
2 dl strösocker
3 msk potatismjöl

Blandas i en plastpåse och fördelas över degplattan. Vik kanterna över blåbären som bilden visar.
Gör rutmönstret av degremsor genom att snurra degbitar från den andra halvan av degen och sedan kavla ut dem tunt. (Det går bara åt lite av degen. Resten kan man göra bullar av)
Lägg dem över blåbären och ‘klistra fast’ dem genom att fukta änderna lätt och trycka fast dem i degkanterna.
Pensla degremsorna och kanterna med ett uppvispat ägg.
Grädda i 200 grader varmluft eller 225 grader i vanlig ugn tills blåbären börjat bubbla och kanterna och degremsorna fått färg. Låt svalna under bakduk innan den skärs i rutor.
Vi äter den som den är till kaffet, en visst kan man ha vispgrädde eller glass till.